På denne siden har jeg samlet litt informasjon, råd og tips angående de forskjellige fotograferingene.
Nyfødtfotografering.
Anbefalt alder: 4-14 dager. Eldre babyer er selvsagt også velkomne.
Det er ikke nødvendig å bestille tid før babyen er født. Jeg har en fleksibel arbeidsdag, og tar inn babyer til nyfødtfotografering på kort varsel.
Det finnes masse rekvisitter, luer etc i studio som kan brukes fritt. Ønsker en å ha med noe personlig, er det fullt mulig.
Ta gjerne med et teppe til fotograferingen. Dette til bruk om babyen må ammes under nyfødttfotograferingen, samt at det også kan brukes på noen av bildene.
Foreldre og søsken må gjerne være med på nyfødtfotograferingen, men dette bør være avtalt på forhånd. (Gjelder spesielt for søsken).
Det er flere forskjellige stiler innen nyfødtfotografering. Noen ønsker helt enkle, rene bilder uten rekvisitter, noen vil ha med mest mulig. De fleste har ikke tenkt så mye på det, og da gjør jeg litt av alt :)
Jeg har fotografert nyfødte i 18 år, og har masse erfaring når det kommer til håndtering av babyene. Sikkerhet er alltid første prioritet.
Ettårsfotografering.
Det er viktig å velge en tid på dagen hvor barnet er mest opplagt. Å fotografere ettåringer etter arbeidstid er sjeldent vellykket.
Har barnet hatt en dårlig natt, virker uopplagt eller ikke er i form, er det bare å ta kontakt med meg og utsette fotograferingen.
Pass på at barnet har spist før fotograferigen, og ta gjerne med noe å drikke til barnet, og gjerne en smoothie ol for litt påfyll av energi :)
Skal det tas søskenbilder i forbindelse med ettårsfotograferingen, må det være med 2 voksne. Søskenbildene tas på slutten av timen.
Jeg har ingen begrensninger på antall klesskift, men anbefaler å se ann barnet, noen ettåringer hater å skifte klær :-) I tillegg er det mulig å ta noen bilder på slutten uten klær.
Familiefotografering.
I tillegg til å ta bilder av hele familien, tar jeg gjerne bilder av barna sammen og hver for seg. Tar også bilder av foreldrene alene. Om barna driver med fritidsaktiviteter, er det også mulig å ta med dette i fotograferingen. Familiefotografering er også veldig fint utendørs, og resultatet blir ofte mer naturlig enn i studio. Utendørsbilder er finest fra mai til oktober, men kan gjøres hele året.
Søskenfotografering.
Utefotografering.
De fleste fotograferinger kan gjøres utendørs, og jeg elsker å fotografere ute. Det er noe med stemningen og friheten ute:-) Har man en følelse om at studiobilder er litt stive og oppstilte, er utefotografering det beste alternativet. Det er flere alternativer for utendørsfotografering, fotografering i skog, strand, gamle Stavanger, urbant mm.
Tips til klesvalg.
Tidløse klær uten store logoer figurer anbefales. Det kan gjerne brukes småmønstret/smårutet.
Nyfødtfotografering. Jef foretrekker å fotografere de nyfødte uten klær, da de "drukner" litt i klærne. Jeg bruker mye tepper under og over babyene, som gir et godt og lunt uttrykk. Ta gjerne med et eget babyteppe, veldig fint med strikketepper til nyfødtfotografering. Skal søsken være med på nyfødtfotograferingen, så er enkle, ensfargede klær det beste, men hud mot hud er også nydelig.
Babyfotografering (4-8 mnd) er som ofte uten klær, men det er koselig med en en kjole/romper ol på noen av bildene i begynnelsen av fotograferingen.
Ettåringer har som regel 1-2 klesskift, samt at det tas bilder uten klær på slutten av fotograferingen.
Jegi får mange spørsmål om klær til familiefotografering. Det har vært en trend med dongeri og hvite t-skjorter, men anbefaler noe som er litt mer personlig. Klærne trenger ikke være like, bare de står i stil til hverandre. blå/grå toner, rødlige toner, beige/brun/blåtoner mm.
Søskenfotografering: Her er det viktig å stå i stil med hverandre. Avhengig av alder er det mulig å skifte klær.
Utefotografering: Farger som finnes i naturen fungerer veldig bra, jordtoner som beige, brunt, oker, grønntoner, burgunder. Kalde farger fungerer ikke så godt.
Se mitt pinterestboard for inspirasjon:
https://no.pinterest.com/lindaoxnevad/tips-til-klr-for-barnefotografering/